Sidor

onsdag 13 juli 2016

Maken, Musselstranden, Thèrése Raquin


Sommar och omläsningsdags. Maken läste jag 1982. Min pappa fick tag i boken och började dundra om moral och etik, minns jag. Själv tyckte jag mest att Martina och Gustafs relation verkade jobbig. Musselstranden läste jag när den kom ut, och var helt betagen, ända till slutet av boken då trovärdigheten retirerade in i ett litet hörn. Thèrése Raquin läste jag på gymnasiet, en fantastisk upplevelse.




Maken, av Gun-Britt Sundström, 1976.
Roman

Martina och Gustaf är ett par i omkring sju år, åtminstone till och från. De befinner sig ofta ur fas då de varken kan vara med varandra, eller förmåruthärda utan varandra.
Kärlek är svårt och bokens styrka är att läsaren mycket väl kan sätta sig in i de olika situationer och känsloväxlingar som uppstår, och adrenalinet flödar. Ja, kärlek är en balansgång och det gäller att ta ansvar och hänsyn. Stampar man för många gånger ger den mest seglivade planta upp andan till slut. 

Betyg 4


Musselstranden, av Marie Hermanson, 1999
Roman

Lilla Maja från Indien adopteras av en svensk familj från västra Sverige, bestående av föräldrar och tonårsbarn. Maja förblir tyst och sluten, och försvinner under en utflykt men hittas några veckor senare på Musselstranden, välmående och vid liv.
Ulrika, som växt upp nära familjen, blir vittne till allt som sker, och hennes utanförskap i familjekretsen är ett starkt bärande element. På Musselstranden finns samtidigt en psykiskt sjuk kvinna som dragit sig undan världen. Marie Hermanson skriver mycket bra, och boken är verkligen bra, men skildringen av den psykiskt sjuka Christine är inte trovärdig utan snarare naiv och drar ner helhetsintrycket.
Betyg 4


Thèrése Raquin, av Èmilie Zola,1867
 Roman

Èmilie Zola (1840-1902) tillhörde naturalisterna där allt beskrevs så noggrant och naturtroget som möjligt.

Paris slutet av 1860-talet. Thérèse Raquin växer upp hos sin faster och hennes sjukige son Camille.  Camille och Thèrése förväntas gifta sig som vuxna, vilket också sker innan de flyttar till Paris och öppnar en sybehörsaffär.
Therese kan liknas vid en sömngångare utan eget känsloliv innan hon träffar Laurent. De inleder en kärleksrelation och dödar Camille för att få vara tillsammans. Men samvetet kommer ikapp dem och kräver en gruvlig hämnd.
Betyg 5