Sidor

söndag 20 december 2015

EN LÅNG SITTNING - Femrätters i Haga


 


Åtta personer samlas runt ett bord för att tillbringa kvällen ihop.
Det kräver logistik och inspiration, och nyckelorden är planering och lust.

Till att börja med


TVÅ TILLTUGG

Ettan
Lägg ut färdigköpta crostini på ett fat, placera en liten bit brieost och en klick tomatpesto på varje.

Tvåan
Lägg ut torkade aprikoser på ett annat fat, placera en pyttebit grönmögelost på varje och strö över finhackade pistagenötter.



Busenkelt.



Under tiden körde vi litteraturquizz Gissa författaren. På tallrikarna låg små kuvert med första meningen/de första meningarna i en dikt eller en roman, och den som klarade flest fick ett pris.


Förrätt

SOPPA PÅ FÄNKÅL OCH SAFFRAN

Ingredienser: en färsk fänkål, en potatis, en gul lök, en vitlöksklyfta, 0,5 gr saffran, en liter grönsaksbuljong, 2 dl crème fraiche, salt och peppar.
Strimla och stek (fänkål, lök och potatis) häll i saffran och buljong. Koka ihop i ca 15 minuter, stjälp i crème fraiche. Koka i några minuter. Mixa med stavmixer och sila soppan.
Servera med färska räkor, gräslök och bröd.
Dryck, öl, vitt vin eller vatten.




Nu dukade jag ut, och kom sedan in med farmors finglas fyllda av


CHAMPAGNESORBET

Blötlägg 1 gelatinblad i kallt vatten.
Koka ett sockerlag: 2,5 dl vatten, 3 dl socker, 60 gr glykos (finns på apoteket).
Krama ur gelatinbladet och lägg i en kastrull. Häll i lite av sockerlagen och koka upp. Tillsätt resten av sockerlagen tillsammans med 4 dl mousserande vitt vin (fusk, ingen äkta champagne), 2 msk färskpressad citronjuice och 1 msk färskpressad apelsinjuice. Sila och ställ kallt.
Vispa en äggvita lätt och vänd i. Ner med hela klabbet i glassmaskinen och låt den köra i någon halvtimme. Smaken är frisk och isande.





I det här läget tror gästerna att maten är slut, men si då kommer varmrätten fram.


PORTERSTEKT ÄLGSTEK MED POTATISMOS OCH RÅRÖRDA LINGON

Häll i en järngryta: 50 ml porter, 1 dl outspädd svartvinbärssaft, 1 strimlad gul lök, två hakade vitlöksklyftor, torkad timjan, enbär, svartpeppar, salt. Koka upp.
Bryn älgstackarn i smör och lägg ner steken i spadet. Låt koka med köttermometer till ca 70 grader. Det tar knappt två timmar.
Gör sås på 2 dl silat spad, lite redning (mjöl+vatten) samt 3 dl vispgrädde.

Potatismos: Koka och mosa ca 12 pären. Salta, peppra och tillsätt smör och mjölk, piffa till med lite mald muskotnöt.
Rårörda lingon: häll upp ett paket frysta lingon och rör ner ca 1,5 dl strösocker.
Servera med sallad.
Att dricka till, vatten eller rött vin (7 deadly sins rekommenderas, då brukar det uppstå en livlig diskussion kring dödssynderna och de motsvarande sju dygderna, som i slutändan givetvis är mänskliga egenskaper).




Dessert

KLADDKAKA MED SAFFRANSGLASS, ÅKERBÄRSPARFAIT OCH MANDELFLARN

Kladdkaka
(rör 2,5 dl strösocker med 2 ägg, smält 100 gr smör, tillsätt smör, 3 msk kakao, 1 dl vetemjöl och 1 tsk vaniljsocker). Blanda smeten och häll ner i en smörjd och bröad form. Grädda i ugnen på 175 gr i ca 20 min.

Saffransglass
fyra äggulor, vispas med 2 dl strösocker till hårt skum. Häll ner 0,5 gr saffran (en påse) 3,5 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Ner i glassmaskinen, låt den jobba i ca 40 minuter.





Åkerbärsparfait
3 äggulor vispas pösigt med 3 msk florsocker.  Vispa 3 dl grädde och rör ihop med äggsmeten. Häll i ca 1,5 dl åkerbärssylt (eller annan sylt). Ställ i frysen några timmar

Mandelflarn
Rör samman i en kastrull: 100 smör, 2 dl hackad sötmandel, 1 dl strösocker, 1 msk vetemjöl och 2 msk mjölk. Koka ihop. Klicka ut små ensliga öar på bakplåtspapper och grädda plåtarna i ugnen på 175 grader i ca 8 minuter.

Och glöm inte, små, små portioner.


Nu är kvällen gången, men var är de sju dödsynderna nu igen?
(Frosseri, Lättja, Girighet, Lust, Avund, Högmod, Vrede)



Och dygderna då?
(ödmjukhet, generositet, kyskhet, medmänsklighet, måttfullhet, tålamod och flit)


Sen frågade spridda röster efter korv med bröd, men se, det förmådde inte huset.