Sidor

lördag 11 juli 2015

Matguiden: Bland kaféer och restauranger i Umeå: Middag

Gotthards Krog

Storgatan 46, Umeå.

Restaurangen ligger på gatuplanet i det nyrenoverade Stora Hotellet, som har anor från slutet av 1800-talet.  Ena delen av restaurangen är inrett som ett innetorg med glastak. Här finns också Kulturbageriet och en saluhall i mikroformat, samt ingången till Kulturväven.

Just nu är det italienska veckor på Gotthards så det hänger tvättlinor genom lokalen med kläder och handdukar, romantiskt à la Lady och Lufsen.

Restaurangen nämns i White Guide.

Antingen kan man kan äta en hel meny, eller så väljer man något av varje kategori. Vi valde att hoppa över antipastan och prova de övriga tre rätterna.





Middag
Först, en cocktail, ”Vacanza in Svezia”(vodka, rabarber, vanilj och lime). (Pris 120 kr).

Förrätt, Piadina, eller flatbröd fyllt med kokt skinka, provoloneost, och mozzarella. (Pris 95 kr).
Bland förrätterna fanns även: Linguini med volongemusslor, uppskuret från charken eller mozzarella med tomat och basilika.

Varmrätt, Piccata Vegeratiano: Portabellosvamp med grillad grön sparris, kokt broccoli, rostade kikärtor, kryddade med vitkök och chili, samt tomat och parmesanost.  (Pris 195 kr).
Andra huvudrätter på menyn var smörstekta lammracks, fläsksida eller hel, grillad rödspätta.

Dessert,  Citronpaj med italiensk maräng (Pris 75 kr)
Här även: jordgubbar med mandel, mascarponeost och friterade minimunkar, italiensk ost eller pistageglass.
Dryck vatten.
Sammanlagd kostnad: 485 kronor. (Kostnad vid egentillverkning, en portion, under hundralappen).

Miljön är unik och väldigt tilltalande. Bara själva lokalen är värt ett besök. Personalen är trevlig och serviceinriktad.

Helhetsintrycket av maten var tämligen gott. Rabarberdrinken var läskande och syrlig. Förrätten, utan anmärkning, och huvudrätten med svamp och rostade kikärter får betraktas som godkänd.

Avdraget kommer vid desserten. Citronmarängpajen var god, med fabrikstillverkad. Fabrikstillverkad! Det är inte värdigt en restaurang sv Gotthards klass. 

Dessutom glunkades det i sällskapet om att lammracksen var ojämnt stekta och att jordgubbsdesserten mest innehöll mandelspån.


Betyg  ***





Restaurang Shanghai
Storgatan 113, Umeå

Kinarestaurang och kvarterskorg. Utbudet är stort och menyn minst sagt diger. Här finns förutom kinamat även sushi och pizza.

Middag

Buffé (90 kronor).
Buffén håller vad den lovar. På faten ligger vårrullar, olika kinesiska rätter, sallad, såser och ris. Även dessert (glass, friterade bananer, kakor) ingår. Ät hur mycket du vill. Det är gott, generöst, stabbigt och gör ingen besviken.





Inredningen är sliten, servicen diskret, men allt ät mycket prisvärt. Kostnad för egen tillverkning, svårt att beräkna, men drygt 50 kr gissningsvis.

Betyg ***








Lottas Krog & Pub
Nygatan 22, Umeå

Mysigt inredd pub med uteservering och klassisk krogmeny. Beställningarna görs i baren. Utbudet är stort. Det finns sallader, lättare rätter, krogklassiker, kött, fisk och pasta att välja mellan.

Middag

Varmrätt, Lottas plankstek (oxfilé, gratinerat potatismos, grillad majs, ananas, grillad tomat, baconinlindade bönor, bearnaisesås och portvinstuvade champinjoner). (Pris 235 kr).

Dessert, Hemgjord vanilj- och rabarberparfait med syltade jordgubbar och maränger (Pris 95 kr).
Tillsammans 330 kr (Vid egentillverkning ca 150 kr). Dyrt.

Dryck: Vatten

Oxfilén och majsen var utsökt grillade. Potatismoset var däremot inte hemlagat, utan av pulvermos. Men, portionen var generöst tilltagna, även om maten var på tok för lite kryddad.

Parfaiten var frusen samt stenhård när den serverades och smakade egentligen ingenting, varken rabarber eller vanilj. Marängerna var inga maränger utan tre klickar marängsmet som bränts på tallriken med brännare. 

Servicen var en aning långsam, och de många små bristerna drar ner omdömet.





Betyg ***







Bistro La Garage
Umedalsallén 15, Umeå

Finns med i The White Guide.

Bistron är inrymd i den gamla ambulanshallen utanför Umedalens sjukhus. Gästerna sitter vid långbord, medan personalen är rask och tillmötesgående. Man kan antingen beställa fritt ur menyn, eller äta en trerätters måltid för 350 kronor, samt köpa till ett vinpaket för 330 kr.


Middag
Förrätt, Garagets charkuteritallrik, med syrad sommarlök och rostat bröd (ord. pris 95 kr).

Varmrätt, Grillad entrecote med bearnaisesås, örtbakad plommontomat, sparris samt citron- och parmesanslungade pommes (ord pris 295 kr).

Dessert, Jordgubbar med citron- och lakritscurd (ord. Pris 75 kr)
Sammanlagt 465 kr (om man inte väljer menyförslaget). Pris vid egen tillverkning ca 150 kr.

Dricka till: Vithatten, friskt veteöl, tillverkat i Västerbotten
Brännlands iscider.

Fantastiskt gott. Förrätten (två sorters korvar samt en lantpaté och hembakt bröd) var ypperlig. Varmrätten får två små minus i kanten. Ett för blodigt kött när beställningen löd well done, och ett för avsaknaden av grönsaker. Däremot får de citron- och parmesanslungade pommes friten ett stort plus som väger upp de andra små minusbockarna. De var helt enkelt utsökt goda, krispiga och smakrika. 
Desserten var frisk och bokstavligt talat smälte i munnen.






Betyg *****