Sidor

söndag 10 januari 2016

Land och rike runt


Vissa gånger lagar man mat från något av världens många hörn, eller så håller man sig inom Sveriges gränser och väljer rätter från olika delar av landet. Som just den här kvällen.

Till att börja med

En liten minisallad från Göteborg

Ingredienser (4 personer)
avokado, rödlök och coctailtomater.
Hacka ihop grönsakerna och lägg i små skålar. Det är fräscht och väcker upp sovande smaklökar.




Efter det

Rårakor från Dalarna

Ingredienser (4 personer)
250 gr grovt riven potatis
1 ägg
1,5 msk vetemjöl
en nypa salt

Blanda smeten och forma små klickar. Stek i smör på spisen till rårakorna är gyllenbruna. Servera med en matsked rårörda lingon till.





Skomakarlåda från Närke

Ingredienser (4 personer)
4 skivor oxfilé
400 gr potatis
1,5 dl uppvärmd standardmjölk
3 msk smör
1 paket bacon
1 dl rödvin
2 msk oxfond
hackad persilja
salt, peppar

Börja med potatismoset: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa potatisen. Blanda potatis med varm mjölk och några klickar smör. Krydda med salt, peppar och lite muskot.
Knaperstek bacon och lägg upp på hushållspapper.

Stek köttet och placera det på moset. Toppa med bacon och hackad persilja.
Sås: häll oxfond och vin i stekpanna. Koka upp och häll över i en skål.





Äppelkaka från Dalsland

Ingredienser (4 personer)
4 äpplen
1 dl skållad och hackad sötmandel
100 gr smör
2 msk vetemjöl
4 msk mjölk
2 dl socker





Skär äpplena i bitar och lägg i en form. Smält smör och rör ner de övriga ingredienserna. Häll smeten över äpplena och grädda i ugnen, 225 g, i ca 30 minuter. 

Förföriskt gott med lättvispad grädde till.