Eerikinkatu 10
Åbo
Middag
fransk Bistro
Restaurangen ligger i anslutning till ett stort hotell och
intill en ännu större bar. Allt är smakfullt inrett med soffor och små bås, och
fönstren bjuder på utsikt över Köpmanstorget där det ständigt är någonting på
gång.
Till förrätt valde uteätaren en fransk osttallrik med tre
sorters ostar, smakfullt upplagda, som tillsammans med kex och konfektyr bildade
en kittlande aptitretare.
Kyparens betydelse ska varken överskattas eller
underskattas, men mannen som arbetade den här kvällen var engagerad utan att
bli påträngande och fick dagens varmrätt, eller Plat de Jour, att låta som en sällsynt
läckerhet. In kom en rejäl köttbit tillsammans med klyftpotatis och black and
whitesås (beranise- och rödvinsås). Kanske inte så originell, men vällagat och
gott.
Och slutligen, desserten, Créme brûle med vanilj och
rabarber. Balanserande smaker,
även om kompotten var något för tjock.
Sammanfattningsvis: God mat och trevlig miljö. Frans och
Emile liknar många andra restauranger, med ett undantag. Kyparen. Han var kvällens
största behållning.
Betyg 3+