Sidor

söndag 12 juni 2016

Frans och Emilie









Eerikinkatu 10
Åbo

Middag
fransk Bistro

Restaurangen ligger i anslutning till ett stort hotell och intill en ännu större bar. Allt är smakfullt inrett med soffor och små bås, och fönstren bjuder på utsikt över Köpmanstorget där det ständigt är någonting på gång.
Till förrätt valde uteätaren en fransk osttallrik med tre sorters ostar, smakfullt upplagda, som tillsammans med kex och konfektyr bildade en kittlande aptitretare.
Kyparens betydelse ska varken överskattas eller underskattas, men mannen som arbetade den här kvällen var engagerad utan att bli påträngande och fick dagens varmrätt, eller Plat de Jour, att låta som en sällsynt läckerhet. In kom en rejäl köttbit tillsammans med klyftpotatis och black and whitesås (beranise- och rödvinsås). Kanske inte så originell, men vällagat och gott.
Och slutligen, desserten, Créme brûle med vanilj och rabarber.  Balanserande smaker, även om kompotten var något för tjock.


Sammanfattningsvis: God mat och trevlig miljö. Frans och Emile liknar många andra restauranger, med ett undantag. Kyparen. Han var kvällens största behållning.

Betyg 3+