Sidor

onsdag 21 mars 2018

En middag med historisk touch

Vi var sju runt bordet. Till att börja med, en silltårta, toppad med svartvinbärsgelé, skuren i centimeterstora tärningar. Sen var det dags för brännvinsbordet, eller rättare sagt, föregångaren till det svenska smörgåsbordet. På brännvinsbordet dignade för det mesta ett utbud av läckerheter. Men för att göra skäl för namnet krävdes minst två sorters bröd, smör, minst två olika ostar, ett par fiskrätter, t ex gravad lax eller sillinlägg, krökt korv eller torkat kött, samt, slutligen, givetvis, brännvin. Huvudrätten var Biff Rydberg. Denna lyxiga variant av Pytt i Panna serverades för första gången i matsalarna på Hotell Rydberg vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm under senare delen av 1800-talet. Om man byter ut uppstekt potatis mot råstekt, och tar oxfilé istället för korv/skinka/fläsk, och dessutom lägger upp var för sig, får man Biff Rydberg istället för Pytt i Panna. Desserten blev en av min barndoms favoriter, Charlotte Russe. Kakan, eller tårtan, finns i många olika varianter, men jag bakade en rulltårta och klädde en glasskål upp till kanten med rulltårtsskivor innan jag fyllde igen hålet med blanchmange. Kakan måste sedan stå kallt under ett par timmar så att blanchmangekrämen stelnar och man kan vända kakan ut och in.